Klompen
Oriëntatie
Vereniging
Zuid

 

Londen 2013: Victoria park & Canary Wharf

Geschreven door Olaf op .

Na het succes van vorig jaar besloten Lieke, Inge en Olaf dit jaar opnieuw aan de London City race mee te doen. Het waren deze keer niet de enige KOVZ'ers: Yannick en Pieter waren ook in de Engelse hoofdstad te vinden.

'De Belgen' zouden pas op zaterdag in Londen arriveren, maar Olaf, Inge en Lieke waren al eerder in Londen te vinden om de rest te ontdekken. Vrijdagavond werd er al een bezoek gebracht aan Battersea Park, een park in Londen net onder de Theems waar Olaf in de zomer al een sprintwedstrijd liep welke deel uitmaakte van een sprintreeks in de zomer, in Londen. Een leuk park waar de vele hekken, de drukte van de vele Londenaren en de grote opkomst (er waren Britse punten te verdienen) voldoende waren voor een interessante zomersprint.

Klik op de kaart voor een vergroting

Nu was het park wat rustiger, maar leuk om eens te bezoeken, mede doordat de CC van de zomerwedstrijd een erg goede pub bleek te zijn en dus reden voor een bezoek!

Op zaterdag werd er door de London Orienteering Klubb (LOK) een ultrasprint georganiseerd in Victoria park. Tussen 12:00 en 14:00 was het voor iedereen mogelijk om drie korte omlopen van een kilometer te lopen, waarbij een aantal posten in een doolhof waren geplaatst.

De CC

De start (per 30 seconden) met op de achtergrond het doolhof

Na deze sprintjes werden de tijden opgeteld en was er per categorie eerst een finale voor de snelste vier lopers, voordat de rest aan de 1,5 kilometer lange finale mocht beginnen in een soort van massastart: weer werd er per 4 gestart, nu om de 15 seconden. Van de KOVZ'ers wist Yannick de finale te bereiken van de Men's Open en deze na een sprint van 6 minuten en 3 seconden vervolgens ook te winnen, met 7 seconden voorsprong op Edward Catmur! Gelukkig geen foute posten gepiept, die kostten 30 seconden per foute post!

Finish van Yannick: op de achtergrond in het doolhof de strijd om plaats twee en drie

De rest kon kon ook terugkijken op prima resultaten (voor zover de blessure van Pieter dat toe liet), de snelle sprintjes waren erg leuk en zeker de eerste keer was het lastig: soms meerdere posten bij bijvoorbeeld een boom of posten bij bomen achter elkaar. De overige sprinjes en de finale waren allemaal op hetzelfde stuk park, alleen de route verschilde uiteraard. Dit was ook te zien in de toenemende snelheid en het (gemiddeld) zakkende aantal foute posten.


Tenslotte nog de kaart, van de finale. De rest is gelopen in hetzelfde stukje van Victoria park, waarbij voor de finale alleen het doolhof is aangepast. Wat nog best wel lastig was, de noordwestelijke ingangen waren weg en daar ga je stiekem toch van uit...

Klik op de kaart voor een vergroting

De overige kaarten en de volledige uitslag zijn hier te vinden. Daarnaast is er nog deze mooie compilatie van LOK te vinden over de ultrasprint in Victoria Park, met KOVZ'ers in beeld!

Op zondag werd het wedstrijdterrein verplaatst naar de London Docklands, een gebied in het zuidoosten van Londen, vlakbij Greenwich. Het wedstrijdterrein zou vooral de Canary Wharf omvatten, een groot financieel centrum in ontwikkeling. Canary Wharf is gebouwd op de vroegere West-India Dokken, waarvandaan de schepen naar de Caraïben vertrokken. De start bevond zich midden in dit financiële centrum, leuk opgezet vlakbij enkele oude kranen.


Het eerste deel van de wedstrijd lag voor alle omlopen in dit financiele deel (Canary Wharf), waarbij de Elitereeksen nog enkele posten hadden in het wat technischer Limehouse.

Vervolgens werd er afgezakt naar het zuidelijke deel, The Isle of Dogs. Hier was de kaartwissel (andere zijde A3-kaart) waarbij het terrein werd bepaald door woonwijken, een stadsboerderij en de Theems. Dit was de eerste stadsrace in Londen waarbij de Theems laag stond, waardoor ook een been over het strand gelopen kon worden. 


Yannick won de wedstrijd bij de Men Elite! Overige resultaten, de gelopen route van Olaf en Yannick en foto's zijn hier te vinden. Tenslotte nog de kaart:

Klik op de kaart voor een vergroting

Hoewel dit jaar niet in het centrum van Londen, was ook Canary Wharf een erg leuke locatie voor een stadsloop. De organisatie (SLOW) mag bovenal ook goed worden genoemd en de wedstrijd is zeker een aanrader!