Klompen
Oriëntatie
Vereniging
Zuid

 

WMOC 2013 in Italië

Geschreven door Roland op .

De World Masters Orienteering Championships vonden dit jaar in Italië plaats, waarbij het dit jaar onderdeel uitmaakte van de 4-jaarlijkse World Masters Games. Daar waar alle andere sporten in de stad Turijn plaatsvonden, werd het oriëntatielopen een tachtigtal kilometer verderop georganiseerd, hoog in de bergen bij Sestriere.

Vanuit de KOVZ dit jaar drie deelnemers: Oswald (H65), Adrie (H55) en Roland (H40). Verder vanuit Nederland nog de deelname van Anne Heikoop (H55). Een verslag van Roland:

"Op vrijdagavond 2 augustus arriveer ik, na een lange treinreis via Parijs, in Bardonecchia. Hier zal op zaterdag het sprint model event plaatsvinden. De volgende ochtend heb ik met Adrie en Anne afgesproken bij het model event. Adrie heeft er al twee weken vakantie opzitten in een ander deel van Italië en Anne komt vanuit Frankrijk, waar hij aan een meerdaagse wedstrijd heeft deelgenomen. De posten van het model event staan vrij eenvoudig geplaatst, maar het is goed om weer even een sprintkaartje te zien. En voor mij ook om aan het warme weer te wennen.


De volgende dag begint dan het echte werk, de kwalificatiewedstrijd voor de sprint finale, in Pragelato. Het competitie centrum is aan de voet van de Olympische springschans van de Winterspelen van Turijn 2006. De Sprint is mijn beste onderdeel en mijn grote doel voor deze WMOC is om te proberen de A-finale van de Sprint te halen. Vandaag is voor mij dus meteen de dag van de waarheid. Mijn omloop is 3,4 kilometer en 21 posten, waarvan de helft van de posten in het dorpje en de overige posten in bebost gebied. Ik loop een goede wedstrijd, maak halverwege bij leg 10-11 een foutje door van de drie mogelijke routes de langste te kiezen, maar een grote fout blijft achterwege. Daarna wachten op de uitslag en het blijkt de 6de plaats te zijn in mijn serie, dus ruim genoeg voor de A-finale. Ook Adrie behaalt een 6de plaats in zijn serie bij de M55 en plaatst zich daarmee ook voor de A-finale. Oswald wordt 47ste in zijn serie bij de M65. ’s Avonds deelgenomen aan de openingsceremonie, Adrie en Anne hadden de aankondiging helaas te laat gezien, dus ik was de enige Nederlander in de stoet.


De Sprint finale vindt in Sestriere zelf plaats. Bij mijn hotel heb ik eerder al een gemeentelijke aankondiging zien hangen over het afsluiten van een aantal wegen, dus we hebben al enig vermoeden waar de wedstrijd ongeveer gaat plaatsvinden. Daarom de avond voor de wedstrijd nog even een klein wandelingetje gemaakt en we waren zeker niet de enigen!

Sestriere is een echte wintersportplaats met veel appartementgebouwen, vaak gebouwd tegen de hellende heuvels. Het terrein ziet er zeer overzichtelijk uit, maar de moeilijkheid blijkt ‘m te zitten in de nodige onpasseerbare muren en omheiningen. Goed opletten dus om niet vast te lopen. Dit lukt mij, ik neem niet altijd de kortste route maar ik loop wel hard en maak geen fouten. Een mooie 21ste plaats is het resultaat, boven verwachting, deze week is voor mij hiermee al geslaagd! 


Adrie maakt helaas wel een forse fout, want hij loopt vanaf post 8 eerst naar post 14 en 13. Daarmee verliest hij veel tijd en wordt het voor hem een 34ste plaats. Anne Heikoop zet de beste Nederlandse prestatie neer met een 13de plaats. Bij de H65 behaalt Oswald een 51ste plaats in de C-finale. Onze Belgische vrienden hebben echter wel wat te vieren, want zowel Roger Hendrickx (H60) als Freddy Sillien (H65) worden wereldkampioen Sprint!


Klik op de kaart voor een vergroting

Na een rustdag volgen op woensdag en donderdag de kwalificatiewedstrijden voor de finale van de long distance. Dit keer is het competitiecentrum bij Sansicario, vlakbij de Olympische bobsleebaan en ook de biathlon vond hier in 2006 plaats. Het gaat vandaag flink klimmen worden voor mij, want ik krijg een omloop van ruim 8 kilometer voorgeschoteld met 425 hoogtemeters. En op het stukje van de CC naar de start toe moeten er ook nog eens ruim 200 hoogtemeters overbrugd worden. Adrie en ik vergissen ons hier enigszins in, want we moeten flink doorlopen naar de start en zijn maar nét op tijd. Volledig opgewarmd ga ik dus van start en ik kan direct post 1 al niet vinden. Het lukt mij niet om mijn positie goed te bepalen, terwijl er diverse posten in een klein gebied staan. Ik check enkele posten, maar de mijne zit er niet tussen. Het lukt mij uiteindelijk om mij te heroriënteren, maar ik verlies direct 6 minuten, een erg slechte start. Gelukkig gaat het daarna best goed, alleen bij post 9 verlies ik weer het kaartcontact en loop ik minutenlang rond te dolen voordat ik de juiste plooiing weet te vinden. In het tweede deel maak ik geen grote fouten meer en ik bereik de finish na 1 uur 41 minuten. Goed voor een 33ste plaats in mijn serie. Adrie wordt 9de in zijn serie H55, terwijl Oswald een 61ste plaats behaald bij H65.


De tweede kwalificatiewedstrijd vindt deels in hetzelfde gebied plaats, maar de weersomstandigheden zijn veranderd. De vroege starters hebben flink wat regen en op het moment dat ik richting start moet vertrekken houdt het net op met regenen. De start is op dezelfde plek als gisteren en helaas, wederom ga ik flink de mist in met de eerste post. Lichte paniek slaat toe als ik wederom diverse posten vind, maar niet met mijn postnummer. Ik verlies hier zo’n 7 minuten. Daarna loop ik een goede wedstrijd, tot ik bij post 16 denk dat ik zonder op de kompas te kijken precies in de goede richting kan lopen. Niet dus en ik verlies hier een paar minuten. Uiteindelijk bereik ik de finish na 1 uur en 34 minuten (voor 9 kilometer met 435 hoogtemeters). Het blijkt wederom een 33ste plaats te zijn. Dat betekent voor mij een B-finale, want voor de A-finale had ik minimaal op plek 27 moeten staan. Adrie wordt vandaag 12de in zijn serie en plaats zich wel voor de A-finale. Oswald wordt 56ste en gaat naar de C-finale.


Op de tweede rustdag onderneem ik met Adrie en Anne een toeristisch uitstapje. Inmiddels schijnt de zon weer en we gaan met de kabelbaan naar de Monte Fraiteve. Een flinke top van 2702 meter hoog met een fantastisch uitzicht. We kunnen het gebied zijn waar we de kwalificatiewedstrijden hebben afgewerkt en in de verte zien we ook de Monti della Luna, waar de finale zal gaan plaatsvinden.


Op zaterdagochtend vroeg vertrokken, want alle 2800 deelnemers moeten via twee stoeltjesliften de berg op. Iedereen moet zich 2,5 uur voor z’n starttijd al bij de kabelbaan melden en dat blijkt ook nodig te zijn, want we staan eerst een uur in de rij voordat we de stoeltjeslift in kunnen. 

Eenmaal bovenop de berg zoeken we een mooi plekje met uitzicht op de finish. We zien de eerste oriëntatielopers binnenkomen en dat zijn al direct de wereldkampioenen bij de dames en heren in de categorie 90-94 jaar. En even later is er een staande ovatie voor de oudste deelnemer, de 95-jarige Rune Haraldsson uit Zweden. Hij is de enige deelnemer in de categorie 95-99 jaar en wordt dus ook wereldkampioen!


Omdat ik de B-finale loop is mijn omloop wat korter dan de kwalificatiewedstrijden: bijna 8 kilometer met 350 hoogtemeters. Voor de eerste twee posten moet ik al direct fors stijgen in bebost gebied, maar het gaat mij goed af. Ik kom precies bij de posten uit en haal al direct wat lopers in die voor mij zijn gestart. Ik merk dat ik door de trainingsstage in Zweden veel beter op hoogtelijnen kan oriënteren. Daarna volgen een aantal posten in open gebied, waarna ik weer de bossen in duik met een aantal posten verscholen tussen de rotsblokken. Het gaat erg goed en alleen bij post 16 ga ik de fout in. Eigenlijk een makkelijke post, maar ik laat mij meetrekken door het lint lopers dat richting finish gaat. Ik loop net langs de post maar zie ‘m niet en loop daarna veel te ver door. Ik moet dus weer terug en verlies daar een paar minuten. Als ik bij de finish kom ben ik zeer tevreden. Mijn tijd is 1 uur en 30 minuten en dit blijkt een 6de plaats op te leveren in deze B-finale.

Klik op de kaart voor een vergroting

Anne Heikoop is dan al binnen en zijn omloop blijkt erg lastig te zijn geweest. Samen met Oswald wacht ik bij de finish op Adrie, we zijn benieuwd of hij een mooie klassering kan behalen. Helaas is dat niet het geval, Adrie heeft de nodige fouten gemaakt en ook was er een post niet helemaal goed geplaatst. Het wordt een 65ste plaats voor Adrie. Oswald behaalde een 56ste plaats in de C-finale.Daarmee zijn de World Masters Games weer teneinde. Het is een hele mooie week geweest en ik ben erg tevreden met mijn resultaten. Ik merk dat ik dit jaar weer beter ben gaan oriënteren en dat geeft weer motivatie om er het komende jaar nog een schepje bovenop te doen!"