Klompen
Oriëntatie
Vereniging
Zuid

 

Swiss-O-Week 2014

Geschreven door Olaf op .

Zwitserland, bergen en oriënteren: deze prachtige combinatie werd dit jaar geboden bij de Swiss-O-Week, reden voor Roland, Inge, Olaf en de familie Kurt om aan dit grote evenement mee te doen. Die beslissing werd dan ook al vroeg in het jaar (of al nog eerder) gemaakt! 

vlag
De Swiss-O-Week werd dit jaar georganiseerd in en om het op 1600 meter hoogte gelegen Zermatt, in het zuiden van Zwitserland aan de voet van de Matterhorn en op ongeveer 10 kilometer afstand van Italië. De Matterhorn is met zijn 4478 meter hoogte symbool voor Zwitserland geworden en heeft een opvallende piramidevorm waardoor beklimmingen extra uitdagend worden. Deze beklimmingen, de vele mogelijke wandeltochten tussen de bergen van 4000+ meter hoog en de mogelijkheid tot skiën het hele jaar door maken van Zermatt een populaire toeristische plaats, waar dit jaar ook 5000 orientatiëlopers te vinden zouden zijn op uitdagende kaarten. De drukte heeft er al lang geleden voor gezorgd dat Zermatt tegenwoordig autovrij is, dus iedereen legde minstens het laatste stukje (vanaf Täsch) per trein af. Vervoer in Zermatt zelf gaat per voet of elektrische autootjes, de bergen in per tandradtrein of kabelbaan.

zermatt1
De Swiss-O-Week begon voor alle KOVZ'ers op zondag, maar zaterdag kon al het welkomstpakket afgehaald worden, met daarin onder andere een felbegeerde pas waarmee ongelimiteerde toegang kon worden verkregen tot de kabelbanen en treinen vanaf Zermatt de bergen in. Deze was uiteraard nodig om de wedstrijdlocaties te bereiken, maar mocht ook voor andere ritjes gebruikt worden, ook op de rustdag. Daarnaast kon een fluitje aangeschaft worden, welke voor de Swiss-O-Week verplicht was.

zermatt3

zermatt2
Op zaterdag kon ook naar de Elitereeksen gekeken worden, voor hen begon de meerdaagse al wel op zaterdag met een sprint in Zermatt, gevolgd door semifinales en een finale met massastart. De KOVZ'ers hebben allen deze dag gebruikt om een eerste ritje te maken in een van de vele bergvervoersmiddelen, waarbij Olaf en Roland het niet konden laten met een kaart uit 2006 toch even enkele oude posten te zoeken: met dag 0 was voor hen de driedaagse dus al begonnen. Ook het wennen aan de hoogte was hiermee begonnen.

riffelalp

De Riffelalp was even wennen; het decor met de Matterhorn was prachtig

riffelalp eten
Etappe 1 – Die Touristische

De eerste dag van de Swiss-O-Week begon met een sprint in Zermatt zelf, de dag nadat de Elitereeksen deze al gelopen hadden. Bij de start bleek dat iedereen nog niet helemaal gewend was aan de hoogte, gelijk 60 meter omhoog (niet op ondertaande kaart) na de eerste post is wel iets intensiever dan op zeeniveau. Voor de rest weinig verrassingen, geen eerste plaatsen maar wel een hoop enthousiasme.

etappe1 klein

Klik op de kaart voor een vergroting

Etappe 2 - Die Überwältigende

schwarzsee
De tweede dag betrof een long distance op de kaart Stafelalp op 2400 tot 2600 meter hoogte. Een prachtige kaart met open stukken, gedetailleerde stukken en dunbegroeid bos met stenenvelden. En hoogtemeters natuurlijk, het echte orienteren was daarmee begonnen. De beloopbaarheid was niet slecht, maar vaak goed opletten. Ralph liep een prima tijd, Olaf en Roland hadden moeite met de afdaling (vergelijkbaar met 8 naar 9 op de kaart).

etappe2 klein

Klik op de kaart voor een vergroting

Etappe 3 - Die Himmlische

De derde dag begon niet met het oorspronkelijk geplande koningsnummer op de Trockener Steg, maar de vijfde etappe zou op deze dag gelopen gaan worden. Dit in verband met het weer op de verschillende locaties, waarvan we de eerdere dagen al hadden gemerkt dat dit soms heel snel kan wisselen. Iedereen dus met de tandradtrein omhoog naar Gornergrat, de kaart waar nu de derde dag als long distance gelopen zou gaan worden. De trein zat vol, maar het was wel gezellig.

ralph inge

Het gebied was goed beloopbaar en voor iedereen ging het oriënteren prima, de beste bergtijden van de week werden hier door iedereen neergezet.

gornergrat1
gornergrat2

De kaart van de wedstrijd:

etappe3 klein

Klik op de kaart voor een vergroting

De wedstrijd was op 2600 tot 2800 meter hoogte en daarmee niet helemaal op de top. De top werd met het tandradttreintje nog wel bereikt, hier waren naast een uiteraard spektaculair uitzicht meerdere winkels te vinden, waarvan de grootte soms wel opvallend was. Wollie was er ook!

gornergrat top

trocksteg3
Na de derde etappe volgde een rustdag, welke door het mooie weer voor de meesten een reden was met de kabelbaan naar het hoogst bereikbare punt te gaan: de Kleine Matterhorn op 3883 meter hoogte. Je kon ook mee met een door de organisatie georganiseerde beklimming of zelf een beklimming danwel wandeltocht maken in een van de vele mogelijkheden die de bergen om Zermatt bieden. De wachttijd van 2 uur was voor Roland, Inge en Olaf reden de Kleine Matterhorn uit te stellen en de kabelbanen verder te verkennen, na uiteraard wel eerst een verkennende ronde gelopen te hebben op Trockener Steg, het toneel voor etappe 5.

Etappe 4 - Die Liebliche

De vierde dag was een middle distance op Grüensee, een kaart net onder de bomengrens (2200 tot 2400 meter hoogte) met veel hoogteverschil. De Elitereeksen zouden deze dag als laatste starten middels een massastart. De kaart bleek lastig, de beloopbaarheid was soms wat minder tot slecht. Roland liep een prima tijd, Olaf en Ralph verloren veel tijd met een doorsteek (9 naar 10). 

etappe4 klein

Klik op de kaart voor een vergroting

gruensee1
gruensee2
Etappe 5 - Die Eisige

trocksteg2
De vijfde dag stond Trockener Steg op het programma, de kaart die oorspronkelijk voor de derde dag geselecteerd was. Het koningsnummer werd het ook wel genoemd, de dag waar het uiteindelijk om ging, de dag die in alle vooraankondigingen en filmpjes het meeste naar voren kwam: 2600 tot 3000 meter hoogte, sneeuw, rotsen en steen. Op de rustdag leek het een onmogelijk gebied, zeker aan de oostkant van het station, echter liet de rit omhoog in de kabelbaan zien dat er daar toch gelopen werd. De spanning steeg. Het enthousiasme ook.

trocksteg1

Dit gedeelte behoorde toch ook tot de kaart (oostkant)

trocksteg4

Het was ook de kaart het dichtst bij de Matterhorn.

etappe5 klein

Klik op de kaart voor een vergroting

Uiteindelijk was het ook veruit de moeilijkste kaart. Maar ook de mooiste. De sneeuw bleek beloopbaar, de rotsen en het steen ook. Ralph was het snelste van de KOVZ'ers; Olaf en Roland konden hun weg vinden, maar dit ging niet altijd even makkelijk.

Etappe 6 - Die Genussvolle

De zesde dag begon koud en had een long distance op het programma staan, op Sunnegga. De kaart bood een combinatie van gebieden zoals gezien op de eerdere dagen op een hoogte van 2200 tot 2600 meter. Het grote hoogteverschil tussen start en finish zorgde ervoor dat de laatste dag zeker niet de makkelijkste was, vele honderden meters afdaling in dikke dichte mist konden worden verwacht. Ralph liep de beste tijd, Roland kon de wedstrijd tevreden uitlopen en voor Olaf was het een dag te veel. Het enthousiasme was er niet minder om.

etappe6 klein

's Avonds volgde nog een gezelligheid in de pizzeria waar ook Herman Mooij van Argus zijn avonturen kwam delen. Hij was voor het gemak door de organisatie maar bij het Zwitserse Argus geschaard waardoor de starttijden niet gelijk lagen met die van de KOVZ. Desalniettemin had iedereen naar tevredenheid de 6-daagse gelopen en veelal resultaten bereikt die van tevoren niet werden verwacht. Komt nog bij dat de baanlegging en locaties prachtig waren, waardoor deze editie van de Swiss-O-Week zeker de moeite waard is geweest.

In 2016 is er weer een Swiss-O-Week, dit keer in en om St. Moritz!