Klompen
Oriëntatie
Vereniging
Zuid

 

Florida: Billies Bay

Geschreven door Olaf op .

Bij het plannen van een vakantie naar Florida keken Lieke, Olaf en Inge ook of er toevallig nog iets te oriënteren in de buurt was. Dat was er, Florida Orienteering organiseerde er een wedstrijd op Billies Bay, reden genoeg dus om dit in de planning mee te nemen!

Vorig jaar schreef Gerard al een verhaal over het oriënteren in de Verenigde Staten, waar hij op enkele kaarten liep in de Hudson Valley, in het noordoosten van de VS. Zoals ook door Gerard opgemerkt, wordt de oriëntatiesport in het noordoosten van de VS het meest beoefend: want hoewel Florida 2.5 keer zo groot is als heel de Benelux, hebben ze er maar één oriëntatievereniging (Florida Orienteering). Met gemiddeld één wedstrijd per maand was het dus ook geluk dat we op onze enige zaterdag in Florida een wedstrijd mee konden pakken.
Zaterdag op tijd op, want het was toch nog een uurtje rijden naar de startlocatie: gelukkig hadden we fatsoenlijk vervoer geregeld, dus dat viel mee.


Na een Amerikaans ontbijt op de standaard tijd vertrokken (tja, wat moet je anders), richting Ocala Forest. Halverwege de rit nog een leuke verrassing, toen ons oog op een bord langs de weg viel. Nog even discussie of het getekende wel echt een beer was: ja, dat was het!


Bij de start kwam later overigens geruststelling: de beren in Florida zijn niet zo groot. Small, cute: geen probleem dus!


De wedstrijd zou plaatsvinden op Billies Bay, een kaart in het Ocala National forest wat op ongeveer anderhalf uur rijden van Orlando ligt. Bay is hier een specifieke term uit Florida, waarmee een swamp (moeras) bedoeld wordt. Gelukkig was het alleen de benaming van de kaart en lag de echte Billies Bay iets verderop. Onze kaart zou bestaan uit zandvlaktes met beperkt grof reliëf en begroeid met moerasdennen, cactussen en palmbomen.
Aangekomen bij de start blijkt het best wel druk, veel auto's en schoolbussen, maar ook velen in (deels) militaire kleding. Als we ons in het CC melden blijken er twee te zijn: een inschijftafel voor scholieren/militairen en een andere van Florida Orienteering. 

De inschrijftafel van Florida Orienteering is snel gevonden. Vol enthousiasme worden we begroet en krijgen we uitleg over het afwijkende omlopensysteem. Geen nummers, maar kleuren: wit voor een omloop vergelijkbaar aan een omloop 7 bij ons, geel en oranje voor beginnelingen met een verschil in lengte (oranje is langer) en vervolgens groen, rood en blauw als gevorderde omlopen, waar wederom de lengte verschilt. Elektronisch stempelen gebruikt Florida Orienteering niet, dus krijgen we een stempelkaart in onze kleur, echter niet nadat we de nodige gegevens hebben ingevuld. Want ga hier niet weg zonder je af te melden: ze zullen je altijd gaan zoeken.


Oriënteren in Florida blijkt als snel anders beleefd te worden dan in Nederland en België, en waarschijnlijk ook andere delen van de VS. De meeste gaan inclusief camelbag het bos in en wandelen de hele route. Slechts een enkeling loopt hard; daarmee waren we wel een uitzondering op het geheel, zeker door dit zonder camelbag te doen. De routes zijn afwisselend uitdagend, maar over het geheel genomen niet bedacht voor deelnemers bij wie elke seconde telt. Dit idem dito voor de tijdsregistratie: bij binnenkomst wordt naar de klok gekeken, en dat kan wel even duren. 

Uiteindelijk kon iedereen de posten vinden. Op sommige delen was dit relatief makkelijk: hier was een bosbrand geweest waardoor er weinig anders meer was dan de moerasdennen (die brand overleven) en het reliëf bedekt met een zwarte laag. Op andere delen zat hier meer uitdaging in, ook door de onbekendheid. Lieke (rode omloop) en Olaf (blauwe omloop) werden uiteindelijk eerste in hun omloop, waarmee Lieke een van de weinige deelnemers was die onder de 10 minuten per kilometer liep; Inge werd prima 4e.

De kaart van Billies Bay, omloop blue. Klik voor een vergroting

Na de finish nog even in de picture en kregen we een hele stapel kaarten en een shirt mee! Erg leuk, gezellig en een leuk gebied. Omkleden, eten en op naar de eerste tip voor nog een ruime week vakantie in zonnig Florida: zeekoeien!