Klompen
Oriëntatie
Vereniging
Zuid

 

HTC Orienteering Run

voorbeeld

 

2017

Results

De uitslagen als tekst-tabel, gegroepeerd per omloop/route. Vergelijk jouw tijd met die van anderen.

Splits

Klik op Splits, selecteer bovenin het scherm de categorie (=route/omloop) en links jouw naam (of meerdere). Hier kan je per post vergelijken hoe je het gedaan hebt. Speel wat met de opties, want er kan heel veel, voor de data-freaks onder ons.

Video

Ik heb een video gemaakt met een camera op mijn hoofd, en daar de kaart in geprojecteerd. Je kan hem bekijken op  YouTube (of 6 x versneld als je ongeduldig bent).

We zouden graag weten wat je van deze HTC Orienteering wedstrijd vond, en vragen je daarom vriendelijk deze enquete in te vullen.

GPS horloge omgehad? Als je de track wilt bekijken met QuickRoute, exporteer hem dan als .gpx of .tcx file en combineer met de kaart van jouw omloop (zelf ingescand, of [1] [2] [3] [4] [5]). Of upload de track naar 2DRerun.


 Je vindt hardlopen leuk, maar je wilt ook hoofd er bij houden? Je kent de paden nou wel, en wilt weten wat daar tussen ligt? Je wilt slimmer lopen dan je tegenstander, in plaats van harder? Kom dan naar de HighTechCampus Orienteering Run, op 9 juli 2017, georganiseerd door KOVZ Orienteering op de HTC.

datum: zondag 9 juli 2017
tijd*: 10:00-12:00
locatie:

HighTechCampus Eindhoven
CC: De Boerderij
N51.40874,E5.45929
P: parkeergarage "P5" (gratis)
Bewegwijzering vanaf N2 Randweg, afrit 33

einde wedstrijd: 13:30
inschrijving: ter plaatse, maar een huur-EMIT (tijdregistratie) die je hier te reserveren;
borg EMIT is HTC-badge of ID-kaart
afstanden: 2.8 - 4.4 - 5.9 - 7.2 km (in vogelvlucht)
prijs: €6,- (incl. kaart) + €2,- voor huur EMIT

*) Dit zijn de starttijden. Er wordt individueel met intervallen van 2 minuten (per route) gestart.

Wat is Oriënteringslopen?

Oriënteringslopen is een sport waarbij je, zo snel mogelijk, een route loopt die staat aangegeven op een kaart, terwijl je intussen bedenkt hoe je het slimst van punt naar punt navigeert. Dat vraagt zowel technisch als fysiek veel van je. En juist die combinatie maakt het uitdagend.

Oriënteringslopen is niet moeilijk om aan te beginnen. Iedereen die kan rennen, of gewoon lopen, en die kaart kan lezen, kan de finish halen. runDe uitdaging is om daar zo snel mogelijk te komen. Doe je het vaker, en wil je sneller gaan, dan worden meer en meer vaardigheden belangrijk. Snel beslissingen nemen, je aandacht verdelen tussen het pad -of helemaal geen pad- voor je, en de kaart, kenmerken in het terrein waardoor je bijhoudt waar je bent, terwijl je ook het tempo in de gaten houdt. Dat alles maakt oriënteringslopen zo geweldig. Naar mate je meer ervaring krijgt gaan anders aspecten weer een rol spelen. Om een wedstrijd te winnen, is fysieke snelheid belangrijk, maar technische vaardigheden nog des te meer.

Een oriënteringsloop doe je individueel. De deelnemers starten per route met 2 minuten tussentijd, zodat iedereen zijn eigen pad bepaalt. Bij de start, de finish, en alle controleposten daar tussen in (dat kunnen er wel 40 zijn, of 15, afhankelijk van de gekozen route), staat een electronische tijdregistratie. Met een RF-chip die iedere loper bij zich heeft wordt de tijd op elk punt, en de volgorde van de punten, geregistreerd. Je qualificeert alleen als je alle punten, in de juiste volgorde, bent gepasseerd. Tenzij verboden, mag je zelf bepalen waar je loopt, over een pad, of dwars door bos of veld, wat jij denkt dat sneller is. Je kan er hier meer over lezen.

voorbeeld

Wat maakt de HTC-O-Run speciaal?

De HTC-O-Run is zowel uitdagend voor beginners als ervaren oriëntatielopers, en uitstekend geschikt om het een eerste keer te proberen. Er zijn routes voor verschillende categorieën lopers, met verschillende lengte. Het terrein is deels stedelijk, maar er zijn ook water, bos, zandheuvels, en parkeergarages.

Wat moet je weten en wat heb je nodig?

Je hebt (hard)loop schoenen nodig. Normale, of trailrunning schoenen. Als je door een bos rent zijn lange pijpen aan te raden (doorns, brandnetels). Je kan een kompas gebruiken. In onbebouwde gebieden gebruikt bijna iedereen er één, maar hier is ook dat niet echt nodig, omdat je de gebouwen en andere herkenbare structuren kan gebruiken. Een GPS met kaart is natuurlijk niet toegestaan, maar je mag hier wel een sporthorloge gebruiken om je gelopen route op te slaan en later te analyseren.

Je moet een paar dingen weten: hoe je kaart leest, de typische legenda van een Oriëntatiekaart, en een paar controlepostsymbolen. Hoewel voor deze keer de postbeschrijvingen ook gewoon in tekst uitgeschreven beschikbaar zijn. De belangrijkste terreinen op de HTC zijn gras (geel), wegen en paden (roze), gebouwen waar je niet (donker grijs) of juist wel (licht grijs) kan passeren, en bos, van ren-baar (wit) tot erg lastig om door te komen (donker groen). Water is blauw, maar de noord-zuid lijnen ook. Hoogtelijnen zijn bruin. Een korte toelichting vindt je hier, en een uitgebreidere hier.

Maar, de beste manier om te leren oriënteren is door het gewoon te doen.

Natuurlijk kan je ook gewoon wandelen in plaats van rennen, als je dat liever doet. En oriënteringslopen wordt beoefend van jong tot oud, van <10 tot >80.

Mocht je vragen hebben, mail dan naar .

Inschrijving

Vooraf inschrijven is niet nodig, maar als je geen EMIT hebt dien je die wel te reserveren via deze site.

2014

Voor een impressie van hoe een Oriënteringsloop op de HTC er uit ziet, open deze video, of deze diashow.

banner

 

2015

Uitslagen

De uitslagen als tekst-tabel, gegroepeerd per omloop/route

Splits

Klik op Splits, selecteer bovenin het scherm de categorie (=route/omloop) en links jouw naam (of meerdere). Hier kan je per post vergelijken hoe je het gedaan hebt. Speel wat met de opties, want er kan heel veel, voor de data-freaks onder ons.

Foto's

Connie Sinteur heeft weer een aantal prachtige foto's gemaakt. Bekijk en bestel ze hier.

GPS horloge omgehad? Als je de track wilt bekijken met QuickRoute, exporteer hem dan als .gpx of .tcx file en combineer met de kaart van jouw omloop (zelf ingescand, of [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8]). Of upload de track naar 2DRerun (met deze kaart als achtergrond).