Klompen
Oriëntatie
Vereniging
Zuid

 

De eerste oproep was al op de ALV van 2012, Elly meldde dat er voor 2013 weer een stage in Zweden zou worden georganiseerd, in Åhus. Dit ligt in het zuiden van Zweden, in de provincie Skåne, waar dankzij de lokale oriëntatievereniging PAN Kristianstad een clubhuis met aangrenzend hostel en een serie trainingskaarten beschikbaar is. Ook nog eens op een steenworp afstand van de zee en daarmee ideaal als meivakantie.

Enthousiasme werd er al direct op de ALV getoond en na een tijdje van aan- en afmeldingen zou de teller uiteindelijk op 14 deelnemers komen te staan. Een voorbereidingsavond volgde op 22 maart, waarin de trainingskaarten werden uitgekozen en uiteraard de nodige praktische informatie werd doorgenomen. Er was een heel pakket aan trainingen beschikbaar van bekende oriëntatielopers, dus dat beloofde al wat!

Zoals gezegd zou zaterdag 27 april de trainingsweek beginnen, al was dat voor een aantal mensen nog de dag dat de reis vanuit Nederland of België gemaakt zou worden. Inge en Olaf waren al een dag eerder met de auto vertrokken om nog een dagje Kopendagen te doen, terwijl Masja, Steven en Roland vrijdags al waren vertrokken met het vliegtuig om op zaterdag al een wedstrijd te kunnen lopen.

's Avonds was de club compleet en kon het echte werk beginnen. Aanwezig waren:

V.l.n.r.: Giel, Inge, Christien, Roland, Nathalie, Masja, Steven, Elly, Olaf, Bert, Adrie, Lieke
Vooraan: Naomi en Tobias

Het werd niet te laat gemaakt, want op zondag volgde er gelijk een wedstrijd op Tågaröd, een erg mooi gebied ten noorden van Åhus. De wedstrijd was met 479 deelnemers voor Zweden een stuk minder spectaculair dan voor ons. Onder het genot van het evenement en de zon bereidde iedereen zich voor op de wedstrijd.

 

Roland deed goede zaken voor de schnitzelcup en wist de sprint als snelste af te ronden van alle KOVZ'ers:

 

De kaart bleek voor de nieuwere lopers een flinke uitdaging. Niet iedereen wist alle posten te vinden: Olaf gaf de strijd na 2.5 uur op bij post 11 en Bert en Nathalie zouden ook met een diskwalificatie de wedstrijd af moeten ronden. Adrie wist als enige het podium te bereiken (3e), al gaf Naomi met een 4e plaats en 2:19 achterstand ook weinig toe. Iedereen ging in ieder geval tevreden terug naar Åhus.

Tenslotte, de kaart:

Klik op de kaart voor een vergroting

Aan de start van de wedstrijd vond echter nog een heugelijk moment plaats: Elly zag voor het eerst in 18 jaar een moose. Jarenlang werd op dit moment gewacht, en nu was het eindelijk zo ver. Lucien zou ongelijk hebben, dat ook! Ergens in de buurt van de start werd de eland gespot door in ieder geval Inge (zonder jaren wachten), Elly, Lieke en Adrie. Olaf dacht hem ook gehoord te hebben, maar gezien zijn staat bij de finish, is het beter geen waarde te hechten aan dat verhaal. Roland tenslotte snapte de ophef van Elly niet, immers droeg Adrie mouwen van Moose en die man zou ze toch al jaren moeten kennen...

Terug in het hostel werd de energievoorraad aangevuld en werd er nagekaart. Vervolgens werd de buurt verkend (strand en zee!), de avondmaaltijd voorbereid en de gezelligheid opgezocht. De volgende dag zou de eerste training zijn.

Op maandag zou de eerste training volgen op Kronoskogen, een gebied aan zee met flink wat fijne hoogteverschillen. De kaart bood voor iedereen zijn eigen uitdaging:

Klik op de kaart voor een vergroting

Na de training kon iedereen zijn eigen gang gaan, wat iedereen op zijn eigen manier invulde. Het strand was populair, maar ook Åhus kreeg van enkele KOVZ'ers een bezoekje. Åhus is relatief klein en telt tegenwoordig ongeveer 9500 inwoners, wat ongeveer eenderde is van het aantal inwoners in de zomer. Naast een groot handbaltoernooi en een ijsfabriek is Åhus vooral bekend van de wodkafabriek (Absolut).

Aan het eind van de middag liepen Roland, Adrie en Giel nog een sprintje op de kaart van het hotel, waarbij Giel als eerste mocht starten. De rest kon zich flink inspannen met een yogales van Nathalie:

Na wederom een dag met veel inspanning zou op dinsdag als training een dubbelsprint op Degeberga - Sockertoppen volgen, een klein gebied met flinke hoogteverschillen en rotsen, heel veel (kleine) rotsen. Het weer had zich net zoals de voorgaanse dagen droog gehouden, de zon zou nu af en toe doorkomen en dat zou de dagen erna alleen maar verbeteren.

Het was vandaag 30 april, dus zou de laatste Koninginnedag en abdicatie plaatsvinden. Ook in Åhus werd dit gevierd:

Bert verraste ons nog met zijn fotografiekunsten en maakte deze mooie compilatie van alle KOVZ'ers met daarachter het hostel.

Vervolgens de training:

Klik op de kaart voor een vergroting

Een erg leuke en interessante training waarbij menig loper zich vergiste in de schaal of moeite had met de vele (getekende) stenen die het gebied rijk was. 's Middags was er weer ruimte voor eigen invulling, iets wat door de meesten gebruikt werd om het nabijgelegen Kristianstad eens te bekijken. Het zou nog enkele dagen duren voordat de pas van Olaf weer afgekoeld was van dit middagje.

Lees Zweden 2013 (deel 2) voor het vervolg van de stage in Zweden!